Борбата за власт в българския шахмат продължава. В неделя Българска спортна

...
Борбата за власт в българския шахмат продължава. В неделя Българска спортна
Коментари Харесай

Двете шахматни федерации делят Веско Топалов

Борбата за власт в българския шахмат продължава. В неделя Българска спортна федерация по шахмат получи интернационален линез от FIDE. В същото време Българска федерация по шахмат 2022 към момента е притежател на националния лиценз. Адекватна реакция от Министерството на младежта и спорта по тематиката досега няма и може да се стигне даже до интервенция на Народното събрание и законодателни промени. 

Но на дневен ред излезе името на най-именития ни шахматист и някогашен международен първенец Веселин Топалов. От БСФШ го поканиха да се причисли към тях, а в това време от БФШ2022 разгласиха видеоклип, в който той поздравява новоизбраната председателка доцент Венета Петкова.

БСФШ даде конференция през днешния ден, а на следващия ден същото ще създадат и от БФШ2022. 

В ранглистата на България по шахмат има състезатели единствено на Българска спортна федерация по шахмат и тя е благосъстоятелност на страната, а не на някаква федерация, която да си показва кой да взе участие, тъй като е „ мой “. Това съобщи ръководителят на БСФШ Милен Василев на днешната взаимна конференция, откакто федерацията бе определена за пълновръстен член на Международната (ФИДЕ).

На събитието участваха още членовете на Управителния съвет на БСФШ Симеон Стоичков, Богомил Петков и Кирил Георгиев, състезателката от националния тим за дами и шампионка от европейското отборно в Будва Гергана Пейчева, както и секретарят на краткотрайната комисия за ръководство на българския шахматГеорги Градев.

„ В ранглистата на България има състезатели единствено на Българска спортна федерация по шахмат и тя е благосъстоятелност на страната, а не на някаква федерация, която да си показва кой да взе участие, тъй като е " мой ". На мен ми беше необичайно по какъв начин Антоанета Стефанова е посочена като водещ състезател от Българска федерация по шахмат 2022, а тя е наш почетен ръководител. Иван Чепаринов също “, стартира Василев.

„ Спекулираше се с ранглистата на България, само че ние към този момент сме показали в нея безусловно всички играчи, в това число и аз съм там. Като се отвори уеб страницата на ФИДЕ, на всяка страна може да се видят състезателите, които са си само на страната “, добави още ръководителят на БСФШ.

Пейчева разкри, че е картотекирана в български клуб, само че не знае дали е планувано Държавно състезание, като изрази желанието си да стане държавна шампионка.

„ Аз съм картотекирана в български клуб, само че не знам дали е планувано Държавно състезание. Досега не съм била държавна шампионка и това е една от бъдещите ми цели. Заради неуредиците в шахмата до момента имаше проблем с провеждането на някои надпревари, само че аз бих желала да стана държавна шампионка ”, сподели тя.

Градев съобщи, че ръководител на Българска федерация по шахмат 2022 съгласно Търговския указател е Васил Антонов, а не новоизбраната след последното Общо заседание доцент доктор Венета Петкова.

„ В спорта има един главен принцип и той се споделя: успеваемост на глобите. Нямаше да се реализира успеваемост на глобите от FIDE към българския шахмат, в случай че бяха позволили федерацията с лиценз със настоящия си директорски орган, наблягам - сегашният, защото слушам на следващия ден ще се явят някакви хора, които ще заявят, че са ръководители, само че те не са! Искам да ги попитам в какво качество ще се явят на следващия ден? Пак ви споделям, в Търговския указател ръководител на другата федерация е Васил Антонов, а не доцент лекар Петкова, която на следващия ден ще застане пред вас. Все едно аз в този момент да изляза и да ви кажа, че аз съм министър на спорта. Нали няма да ми повярвате? Може да ми повярвате, в случай че минат няколко месеца. Сега сега няма по какъв начин да ми повярвате “, съобщи той.

Градев разгласи още, че от БСФШ ще се радват гросмайстор Веселин Топалов да стане част от федерацията.

В същото време обаче някогашният международен първенец изправи малко видеообръщение във връзка избора на доцент доктор Венета Петкова за ръководител на Българска федерация по шахмат 2022.

" Здравейте, фенове и деятели на шахмата в България. Бих желал да поздравя доцент Венета Петкова с избирането й за ръководител на шахматната федерация. Знаменателно е, че тъкмо жена ще оглави шахмата тъкмо в годината, в която нашите дами реализираха такива огромни триумфи. Убеден съм, че Венета има нужните качества да поеме този виновен пост. Пожелавам триумф на нея и на целия й екип. На всички вас прелестно превозване през коледните празници и радостно посрещане на 2024 година. Поздрави на всички ", съобщи живеещият в Испания Топалов.

Българската федерация по шахмат 2022 е притежател на лиценза за шахматна федерация от Министерството на младежта и спорта, само че преди дни Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) одобри за собствен член Българската спортна федерация по шахмат, която се оглавява от гросмайстор Милен Василев.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР